fbpx

IKMF Nederland

Waarborg voor kwaliteit

Double Defense is aangesloten bij de International Krav Maga Federation (IKMF). 

De IKMF is wereldwijd actief in meer dan 68 landen en wordt geleid door Avi Moyal. Instructeurs van het Global instructor team ( GIT), Continental team (CIT) en Expert team (EIT) reizen de hele wereld over om Krav Maga te promoten door het geven van instructeurs opleidingen, updates, seminars en trainingen.

Zij trainen onder andere de speciale afdelingen binnen de politie en militaire organisaties wereldwijd en leiden hun instructeurs op tot Krav Maga specialisten. Daarnaast hebben zij de belangrijke taak om te zorgen dat alle instructeurs up-to-date en getraind blijven. In Nederland doen zij dit twee keer per jaar gedurende 3 dagen waarbij instructeurs verplicht aanwezig moeten zijn.

De IKMF is de enige Krav Maga organisatie ter wereld die officieel de IDF ( Israeli Defense Force) traint. Hierdoor blijft de IKMF betrokken bij de bron van Krav Maga. Technieken worden door ervaringen uit de praktijk waar nodig gelijk aangepast, waardoor de kwaliteit kan worden gewaarborgd. 

Voor kinderen vindt er twee keer per jaar een landelijk examen plaats voor de levels K2, K4, J2 en J4, meestal in juni en december. Dit examen wordt afgenomen door een expert instructeur uit Nederland. 

De director van IKMF Nederland is Bo van Velzen. Hij kwam in 2001 in contact met de IKMF en bekleedt sinds 2011 deze functie.

De talloze activiteiten van de IKMF in Nederland, maar ook internationaal kun je terug vinden op de websites

www.ikmf.nl
www.kravmaga-ikmf.com

Oorsprong van Krav Maga

Krav Maga werd ontwikkeld door wijlen Imi Sde-Or (Lichtenfeld) tijdens zijn opmerkelijke militaire carrière als hoofdinstructeur van man-tot-mangevechten bij de IDF. Tijdens zijn dienst schreef Imi het officiële legerhandboek voor man-tot-mangevechten. In 1964 verliet hij de militaire dienst maar bleef hij de instructie van Krav Maga, zowel bij het leger als bij veiligheidsdiensten, begeleiden en spande zich bovendien in om Krav Maga te verbeteren, te verfijnen en toe te spitsen op de behoefte van burgers.

Wanneer we de motieven achter de ontwikkeling van de Krav Maga discipline trachten te doorgronden, vinden we veel raakvlakken met de achtergrond van de stichter. Imi Sde-Or genoot tijdens zijn jeugd, in de jaren dertig, in Tsjechoslowakije grote bekendheid als kampioen van diverse sporten, voornamelijk worstelen en boksen.

Imi

Ook werd hij beïnvloed door zijn vader die hoofdrechercheur en zelfverdedigingsinstructeur was bij de politie en Imi diverse (vecht)sporten bijbracht, maar ook de harde straatgevechten in Bratislava droegen hun steentje bij. In deze stad, waar Imi opgroeide, moest hij het opnemen tegen de bendes vande nazi-jeugd. In situaties of voorvallen die zowel gewelddadig als gevaarlijk waren, hanteerde Imi altijd zijn natuurlijke gave een ingenieuze, technische oplossing te vinden die altijd eenvoudig doch hoogst effectief bleek.

Krav Maga is opgebouwd uit meerdere lichamelijke technieken, hoewel de beoefenaar ook voorzien moet zijn van een bepaalde geestelijke discipline om zijn (of haar) vechtlust te ondersteunen. Er worden speciale trainingsmethodes gebruikt om de echtheid van een aanval zo goed mogelijk na te bootsen waardoor u voorbereid wordt op de gewelddadigheid en realiteit als u echt moet strijden voor uw leven. Deze trainingsmethodes werden in Israël gehanteerd door elitetroepen en hebben zichzelf bewezen in talloze praktijksituaties.

De aard van de Krav Maga technieken is uitstekend toepasbaar op realistische situaties. Het systeem bereidt ons voor om te gaan met de steeds gewelddadiger wereld en laat de beoefenaar levens beschermen en redden. Het kwam voort uit een omgeving waar geweld, doorgaans met een politieke achtergrond, helaas al te vaak voor kwam. Als gevolg hiervan is Krav Maga ‘s-werelds meest beproefde systeem van zelfverdediging. Het is gedurende meerdere jaren beproeft, gecontroleerd en verbeterd.