Voor meiden van 13-17 jaar

Krav Maga voor Meiden

Onze wekelijkse Krav Maga training voor Meiden is gericht op meiden van 13 tot 17 jaar en bij uitstek geschikt als een training zelfverdediging voor jouw dochter. En om haar tegelijkertijd te laten werken aan haar conditie, en aan sociale vaardigheden bij lastige situaties.

Ik voel me erg op mijn gemak omdat er geen jongens in de les zijn. Ik heb al veel geleerd en ben ook minder bang geworden.

Anoniem, 15 jaar
Krav Maga voor Meiden

Waarom Krav Maga voor meiden?

Wanneer je de media een beetje volgt ontkom je er niet aan dat er regelmatig berichten over meiden in deze leeftijdscategorie worden geplaatst. En meestal zijn het geen positieve berichten. Bedreiging, intimidatie, mishandeling en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag komen helaas te vaak voor. Ook in de regio Het Gooi komt een bedreigende situatie voor meiden steeds vaker voor.

Meiden die hiermee te maken hebben (gehad) hebben weinig tot geen behoefte te trainen met jongens. Maar ook bij meiden die hier niet mee te maken hebben gehad ontstaat in de pubertijd vaak een moment waarbij ze anders naar contact met jongens gaan kijken.

Voor al deze meiden is Krav Maga voor Meiden een goed alternatief voor de gemengde jongerengroepen, en hebben ze de keuze om vanaf 16 jaar met de volwassenen Krav Maga groep mee te gaan trainen,of nog tot hun 18e verjaardag in de meidengroep te blijven trainen.

Wat leert jouw dochter tijdens de Krav Maga training?

Tijdens de Krav Maga training leggen we de focus op zowel mentale-, verbale- en fysieke aspecten.

Het verbale aspect behandelt een aantal zaken. Bijvoorbeeld duidelijk aan de ander te vertellen wat je wilt. Maar ook wat je niet wilt dat de ander wel of niet doet. Of schreeuwen om zo aandacht van omstanders te trekken. En uiteraard is voorkomen beter dan vechten, dus ook daar werken we aan.

Daarbij besteden we ook aandacht aan het mentale deel. Hierbij ligt de focus op assertiviteit, eigen houding en gedrag. En durven vertrouwen op eigen kracht en kunnen. Ook je eigen grenzen herkennen en aangeven staat hoog op de agenda, net als luisteren naar je eigen lichaam (intuïtie).

Helaas werkt voorkomen en verbaal oplossen niet altijd. Daarom leren we meiden ook gepast te reageren in lastige en bedreigende situaties. Met zelfverdedigingstechnieken die aan duizenden meiden en vrouwen wereldwijd worden geleerd.

Het doel bij Krav Maga voor meiden is om zo snel mogelijk uit de vervelende situatie te komen en veilig thuis terug te keren. En bij voorkeur niet in zo’n situatie terecht te komen.

Leermethode

Bij het verbeteren van de weerbaarheid voor meiden maken wij gebruik van bewezen Krav Maga principes en technieken. De verdedigingstechnieken zijn speciaal aangepast aan de kracht en lichaamsbouw van meiden in de puberteit. En daardoor eenvoudig aan te leren.

We werken met veelvoorkomende scenario’s waarbij op verschillende manieren wordt gekeken naar alledaagse situaties. Deze manier van leren vergroot de weerbaarheid van jouw dochter sneller.

Trainingsvorm

Wij geven alleen les in de vorm van een groepstraining, dus geen individuele training of ouder/dochter training. Onze ervaring is dat meiden juist in een groep de lesstof sneller oppakken dan bij een individuele weerbaarheidstraining. Ze leren zowel van de instructeurs als van de andere meiden, waarbij ze zien dat ze niet de enige zijn die iets meemaken. Hierdoor maken ze ook vaak nieuwe vriendinnen in de les.

De groepen bestaan uit maximaal 18 meiden waardoor er veel persoonlijke aandacht voor jouw dochter is. Heeft jouw dochter iets meegemaakt? Dan mag zij dat met ons bespreken. In de groep of apart. En laten we zien hoe jouw dochter een volgende keer daarmee om kan gaan.

Regels bij Krav Maga voor meiden

Pesten, groepsdruk en agressief gedrag wordt niet geaccepteerd. In de groepen luisteren we naar elkaar, geven we het goede voorbeeld en helpen we elkaar. Iedere leerling gaat op zijn eigen manier om met gevoelens, emoties en ontwikkeling. En leert in haar eigen tempo. En dat is prima.

Hoe ziet een les eruit?

De trainingen vinden plaats in een sportzaal en duren in totaal 60 minuten. Jongens zijn in de les niet welkom, ook niet om te kijken (behalve zij die aansluitend les hebben).

Om te zorgen dat alle spieren klaar zijn om te gaan trainen beginnen we altijd met een warming-up.

In tegenstelling tot lessen voor kinderen richten wij ons – net als bij gemengde groepen – meer op scenario’s met één of meerdere aanvallers. We bouwen de technieken langzaam op tot een niveau dat een ‘echte’ aanval simuleert. Hierbij zijn een situatie inschatten, snel (en hard) reageren en niet opgeven belangrijke onderdelen.

Veiligheid bij het trainen is hierbij enorm belangrijk en wordt door ons nauwlettend in de gaten gehouden. Jouw dochter traint binnen haar eigen mogelijkheden en tolerantieniveau, met als doel steeds een stap verder te gaan dan de keer daarvoor totdat het doel bereikt is.

Daarnaast werken we in de lessen ook aan de conditie en sterker worden. Dit doen we gedurende de les, en meestal iets intensiever aan het einde van de les.

Heeft jouw dochter geen of weinig ervaring met vechten? Dan is dat geen probleem. Jouw dochter kan voor of na elke les aansluitend meedoen met de Fight Fit training om de mentale- en fysieke vechtvaardigheden te verbeteren.

Uiteraard hebben we drinkpauzes, wordt er gelachen, is er gelegenheid om vragen te stellen en situaties die zijn meegemaakt te bespreken.

Maar wat als mijn dochter...?

Wij krijgen deze vraag vaak bij onze reguliere groepen. Uit ervaring weten wij dat wanneer meiden iets vervelends hebben meegemaakt de drempel om mee te gaan doen vaak hoger is, er weerstand kan zijn bij jouw dochter en dat meiden dan vaak ‘moeten’ van hun ouders.

De beste manier om erachter te komen of Krav Maga geschikt is voor jouw dochter is door haar mee te laten doen met een proefles. De op één na beste manier is door haar een keer te laten kijken naar een les, en even een praatje met één van ons te laten maken.

Het zien van andere meiden van hun leeftijd die bezig zijn met Krav Maga, en even praten met een (assistent-) instructeur geeft vaak het zetje dat jouw dochter nodig heeft om zelf de keuze te maken om mee te gaan doen.

Blijkt de training toch niet geschikt voor jouw dochter? Dan zijn we hier ook open en eerlijk over, en leggen we ook uit waarom. Dit kan voor of na de proefles zijn. Vermeld je vraag daarom wel altijd bij het aanvragen van de proefles zodat wij van de situatie op de hoogte zijn.

Proefles aanvragen voor jouw dochter?

Interesse in een proefles voor jouw dochter? Dan vind je hier vast belangrijke informatie.

Wat heb je nodig om mee te doen?

Om mee te kunnen doen met een (proef)les heb je het volgende nodig:

  • Comfortabele sport- of gymkleding;
  • Schone zaalschoenen (geen zwarte / afgevende zolen). Trainen op buitenschoenen, sokken of blote voeten is niet toegestaan;
  • Een flesje water;
  • Eventueel een handdoekje;
  • Indien gewenst: een kleine snack (banaan, mueslireep etc.).

Wil jouw dochter na de proefles lid worden? Houd er dan rekening mee dat zij een kruisbeschermer (toque) en een bitje nodig heeft. Voor de proefles hebben wij een kruisbeschermer beschikbaar.

Ouder aanwezig bij de proefles

Bij een proefles voor meiden tot en met 15 jaar is het verplicht om als ouder bij de proefles aanwezig te zijn. Wij kiezen hier bewust voor en leggen graag uit waarom.

Meiden hebben vaak geen goed beeld bij wat Krav Maga is. Daarbij komt dat dingen zoals een negatief zelfbeeld, laag zelfvertrouwen en verlegen zijn in hun hoofd een drempel kunnen opwerpen.. Zeker wanneer jongeren gepest worden.

De proefles is er juist jouw dochter te laten zien dat de lessen hem of haar kunnen helpen, leuk zijn, er geen (prestatie)druk is en ze zichzelf mogen zijn. Daar maken we jouw dochter bewust van voor aanvang van de proefles.

Toch kan er iets gebeuren in de les dat bij meiden emoties oproept. Ook al kunnen wij hierbij jouw dochter helpen, niets is prettiger dan in zo’n geval ook je vader of moeder in de buurt te hebben. Zeker wanneer meiden een DSM V diagnose hebben.

Daarnaast vinden wij het fijn wanneer er wel iets speelt om hierover met de ouder te spreken zodra jouw dochter de sportzaal in gaat. Dan hebben we de juiste informatie van de juiste persoon. Om die reden kan dus ook niet een ‘ouder van een vriendin’ , de oppas of oma/opa meekomen naar de proefles.

Gaat jouw dochter na de proefles verder? Dan hoef je niet elke les erbij te blijven. Maar het mag natuurlijk wel. De koffie of thee is vers en gratis!

Vriendin meenemen?

Dat mag, maar als de vriendin ook mee wil doen in de les dan moeten haar ouders eerst een aanvraag indienen via de website. En moet er ook een ouder van de vriendin aanwezig zijn, net als bij jullie.

Vraag nu een gratis proefles aan