Voor iedereen vanaf 7 jaar

Weerbaarheidstraining

Double Defense geeft in Hilversum weerbaarheidstrainingen op basis van Krav Maga principes. Het zijn fysieke trainingen aan kleine groepen waarbij wordt geleerd hoe je voor jezelf (en anderen) op kunt komen, je grenzen kunt aangeven en in vervelende situaties weer veilig thuis kunt komen.

Het is zo fijn om een plek als Double Defense te hebben waar je jezelf kan zijn, voor na en in de les.

Sophie, 14 jaar
Weerbaarheidstraining

Wat is weerbaarheid?

Vraag een aantal mensen wat weerbaarheid precies is en je krijgt waarschijnlijk verschillende antwoorden. En de kans is groot dat de antwoorden er allemaal wel iets mee te maken hebben. Het woordenboek beschrijft weerbaarheid als ‘in staat zijn om tegenstand te bieden’. En dat dekt de lading behoorlijk goed.

Tegenstand bieden gaat niet alleen om fysieke zelfverdediging. Het gaat ook over mentale- en verbale weerbaarheid. Bijvoorbeeld in het geval van groepsdruk, racisme of onrecht.

Voor ons is weerbaarheid ‘in staat zijn voor je eigen wensen, grenzen en behoeften op te komen’. De focus ligt dus op jou, niet op de ander.

In de huidige samenleving ontstaan er veel situaties die vereisen dat je weerbaar bent. Dan moet je bijvoorbeeld voor jezelf opkomen, je grenzen aangeven, of voorkomen dat iemand misbruik maakt van jou of jouw situatie. Dit geldt voor volwassenen, maar ook steeds vaker voor kinderen.

Ben je mentaal, verbaal en fysiek in staat om hier goed mee om te gaan? Dan ben je in onze optiek weerbaar.

Voor wie is de weerbaarheidstraining geschikt?

Ben je onvoldoende in staat om mentaal, verbaal of fysiek om te gaan met situaties die je tegenkomt in jouw leven? Dan kan een weerbaarheidstraining bij Double Defense helpen.

Weerbaarheidstraining voor kinderen

weerbaarheid voor kinderen

Kinderen van 7 tot en met 10 jaar krijgen vaak te maken met een vorm van pestgedrag van andere kinderen. Dit pesten gebeurt vooral als het kind zelf wat verlegen is, moeite heeft om contact met leeftijdsgenootjes te leggen, of makkelijker/moeilijker leert dan klasgenoten.

Kinderen die hiermee te maken krijgen vallen snel buiten de groep, iets wat hun ontwikkeling en sociale vaardigheden kan remmen. En dit kan doorwerken in de rest van hun leven. Een weerbaarheidstraining kan ervoor zorgen dat een kind handvatten krijgt om in zijn of haar kracht te komen, en anders om te gaan met de situatie en de gevoelens die worden ervaren.

Herkenbaar? Hier vind je meer informatie over onze weerbaarheidstraining voor kinderen

Weerbaarheidstraining voor jongeren

Jongeren vanaf 11 jaar kunnen ook te maken krijgen met pestgedrag. Door de levensfase waar ze in zitten wordt de impact van een voorval sneller groter. De oorzaak van het pestgedrag is het vaak niet kunnen voldoen aan wat de meerderheid als ‘gepast gedrag’ heeft vastgesteld. Bijvoorbeeld een afwijkende haardracht of kledingkeuze hebben.

Juist in de pubertijd en adolescentie-fase verandert er veel. Het lichaam verandert, ze gaan naar de middelbare school, het verwachtingspatroon van hun omgeving wijzigt, en jongeren worden soms geconfronteerd met een scheiding van hun ouders. En in de huidige tijd ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Bijvoorbeeld het uitzicht op een baan of een woning, en de kosten van studeren.

Los daarvan neemt het gebruik van wapens onder jongeren toe, met name het gebruik van messen. Het is in die situaties dan ook belangrijk jongeren te laten werken aan mentale, verbale en/of fysieke weerbaarheid. Hierdoor vergroten ze hun zelfvertrouwen, hun sociale vaardigheden, hun eigenwaarde, en leren ze hun grenzen aan te geven.

Volg de link om meer te lezen over onze weerbaarheidstraining voor jongeren.

weerbaarheid voor jongeren

Weerbaarheidstraining voor meiden

weerbaarheid voor meiden

De punten die hierboven vermeld staan gelden zeker ook voor meiden. Zij krijgen alleen vaker te maken met ongewenst gedrag, intimidatie en manipulatie. Vanwege hun leeftijd zijn zij gevoeliger voor invloeden van derden. Vooral loverboys/girls en volwassenen met slechte intenties maken hier vaak misbruik van.

Grensoverschrijdend gedrag komt daarnaast steeds vaker op jongere leeftijd voor bij meiden. Zij vinden het niet altijd makkelijk om hun emoties te uiten of om hierover te praten met een ouder. Vaak is er sprake van schaamte, en leggen ze de schuld bij zichzelf.

In de weerbaarheidstraining voor meiden gaan we vaak op deze situaties in. Hierdoor ligt de drempel om te vertellen over een negatieve ervaring lager. Vooral ook omdat er geen jongens aanwezig zijn. Daarnaast is hun ervaring een bron van hulp voor andere meiden.

Hier vind je meer uitleg over onze weerbaarheidstraining voor meiden

Weerbaarheidstraining voor vrouwen

Onderdrukking, seksuele intimidatie, stalking, grensoverschrijdend gedrag, aanranding, verkrachting… zo maar een aantal nare dingen waar je als vrouw mee te maken kunt krijgen. Wie de media een beetje volgt zal het regelmatig voorbij hebben zien komen.

Speciaal voor vrouwen is een weerbaarheidstraining ontwikkeld in Israël naar aanleiding van een serieverkrachter die veel slachtoffers maakte in Tel Aviv. In een aantal weken tijd kun je jezelf leren verdedigen tegen opdringerige personen.

Inmiddels hebben duizenden vrouwen over de hele wereld deze training gevolgd en heeft het zichzelf ruimschoots bewezen. Wij geven de training in Hilversum sinds 2018.

Meer lezen over de cursus zelfverdediging voor vrouwen? Klik hier.

Cursus zelfverdediging voor vrouwen

Voor (jong)volwassenen

Ook volwassenen hebben te maken met pesten en grensoverschrijdend gedrag. Zij zijn ook vaker slachtoffer van bedreiging en geweld. Niet alleen door andere volwassenen, maar soms ook door (hun) kinderen.

Als weerbaarheidstraining voor volwassenen raden wij Krav Maga lessen aan.

Waarom een weerbaarheidstraining volgen?

De impact van de hierboven beschreven situaties is groot. En kan tot op latere leeftijd invloed hebben op het leven van het slachtoffer.

Het volgen van een training om weerbaar te worden kan helpen met:

  • het krijgen of vergroten van het zelfvertrouwen;
  • het aangeven van jouw grenzen;
  • het beter leren omgaan met emoties;
  • onderscheid maken tussen goede en minder goede intenties van anderen;
  • het verbeteren van zelfbeheersing;
  • jezelf een betere houding te leren aannemen;
  • het veilig uit een situatie komen zonder – of met gepast – geweld.

Hoe ziet een weerbaarheidstraining eruit bij Double Defense?

De training is een fysieke training waarbij je actief deelneemt aan de les. We beginnen met een warming up om de spieren los te maken. Daarna bespreken we een situatie en leggen uit hoe je in die situatie kunt handelen.

Vervolgens ga je in twee- of drietallen aan de slag met het oefenen van de situatie. De oefeningen doe je eerst rustig, en wanneer het goed gaat voeren we de stress steeds een beetje meer op. Hierdoor leer je uiteindelijk om in een stressvolle situatie snel en efficiënt te handelen.

De lessen hebben een duidelijke opbouw en we behandelen ook situaties uit de praktijk. Heb je iets meegemaakt en wil je weten hoe je dat de volgende keer kunt voorkomen? Dan nemen we dat mee in de les. Zo werken we samen om je weerbaarder te maken!

Onze trainingen zijn overigens geen vervanging voor hulp door professionals, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en psychiaters. Indien wij van mening zijn dat je beter kunt worden geholpen door professionals zullen wij dit bij je aangeven.

Heb je interesse in een gratis proefles?

Vraag deze dan gelijk aan. Dat kan door op onderstaande knop te drukken en het formulier in te vullen.

Vraag nu een gratis proefles aan