Een korte uitleg

Wat is Krav Maga

Krav Maga is een no-nonsense zelfverdedigingssysteem dat geschikt is voor iedereen: jong, oud, man, vrouw, getraind en ongetraind. Het is zeer effectief, ook als je minder sterk bent. Hierdoor is het uitermate geschikt als basis om weerbaar te worden.

Hard en realistisch trainen, maar ook veel lol onderling hebben en altijd met respect voor elkaar. Dat is voor mij Krav Maga bij Double Defense.

Wat is Krav Maga

Krav Maga (Hebreeuws voor contactgevecht) wordt gezien als het beste, meest geteste en meest realistische zelfverdedigingssysteem ter wereld. Krav Maga is in de praktijk uitvoerig getest op straat- en in oorlogssituaties.

Krav Maga helpt je om je zelfvertrouwen te vergroten voor situaties die je in het dagelijks leven tegen kunt komen. Deze situaties worden geoefend in scenariotrainingen. Zo leer je situaties voorkomen en oplossen met Krav Maga technieken die snel effect hebben. Ook onder stress. En werk je tegelijkertijd aan je conditie.

Bij Double Defense gebruiken wij Krav Maga als basis voor onze weerbaarheidstrainingen. En geven we onder de naam Krav Maga Hilversum les aan volwassenen.

Krav Maga is geen sport

In tegenstelling tot kickboksen en martial arts zoals karate en jiu-jitsu heeft Krav Maga geen wedstrijdstructuur en geen complexe vastgestelde choreografische bewegingen.

Krav Maga is juist eenvoudig aan te leren omdat het aansluit bij de al aanwezige natuurlijke- en instinctieve reacties, en reflexen. Je bent dus in staat om wat je leert meteen al toe te passen in de praktijk (als dat nodig mocht zijn).

Voor wie is Krav Maga geschikt?

Krav Maga wordt wereldwijd onderwezen aan militairen, politie, speciale eenheden en beveiligingsmedewerkers. Maar ook aan burgers zoals jij en ik.

De basistechnieken zijn voor iedereen gelijk. Er zijn wel verschillen in de manier waarop de verschillende doelgroepen geleerd wordt een confrontatie te beëindigen.

Agenten wordt bijvoorbeeld geleerd om bij een confrontatie een arrestatie met zo weinig mogelijk geweld efficiënt uit te voeren. Burgers wordt geleerd hoe je zo snel mogelijk uit zo’n situatie geraakt en weer veilig thuis komt.

Double Defense richt zich op Krav Maga voor burgers. Er zijn groepen voor volwassenen, en voor jongeren, meiden en kinderen zijn de Krav Maga technieken opgenomen in de weerbaarheidstrainingen.

Krav Maga voor volwassenen

Volwassenen trainen in groepen waar zowel mannen als vrouwen in trainen. Voor volwassenen werken we met zogenaamde ‘civilian Krav Maga’ technieken. Deze technieken zijn aangepast aan situaties waar je in het dagelijks leven als volwassene mee te maken kunt krijgen.

Je kunt hierbij denken aan verdedigingen tegen slaan, schoppen en vastgrijpen. Maar ook tegen wapens zoals messen en stokken. Daarnaast zal je leren omgaan met aanvallen door meerdere personen tegelijk.

Krav Maga voor jongeren

Vanaf 11 jaar zijn jongeren welkom bij de lessen Krav Maga voor jongeren. In de groepen leren we jongeren omgaan met de problematiek waar zij (steeds vaker) mee te maken krijgen.

Er verandert veel in het leven van jongeren in een korte tijd. Puberteit, middelbare school, vrienden maken, relaties krijgen, verwachtingen van de maatschappij… zomaar een greep uit zaken die impact hebben op de ontwikkeling van jongeren.

Het is dan ook belangrijk jongeren mentaal, verbaal en fysiek voor te bereiden op wat gaat komen. Je vindt hier meer informatie over Krav Maga voor jongeren.

Krav Maga voor meiden

Krav Maga voor meiden is in de basis gelijk aan Krav Maga voor jongeren. Het verschil is net als bij de vrouwengroepen dat hier geen jongens meetrainen. Vanaf 13 jaar zijn meiden welkom bij de meidengroepen.

Door het ontbreken van jongens voelen meiden in deze leeftijdscategorie zich eerder vrij om te praten over wat ze meemaken. Het delen van ervaringen met andere meiden helpt de bewustwording te vergroten. Waar mogelijk wordt de Krav Maga les aangepast aan de besproken situatie en kunnen de meiden gelijk leren hoe ze hier beter mee om kunnen gaan.

Meer informatie vind je op onze Krav Maga voor meiden pagina.

Krav Maga voor kinderen

Speciaal voor de allerkleinsten is Krav Maga voor kinderen ontwikkeld, ook wel Kids Krav genoemd. De technieken zijn hiervoor aangepast aan de mentale- en fysieke mogelijkheden van een kind.

In de lessen worden veel spelelementen gebruikt om de technieken te leren. Hierdoor leert het kind spelenderwijs hoe hij of zij zich kan verdedigen en snel veilig thuis kan komen. De focus ligt hierbij op wat er goed gaat, en wat er nog een beetje beter kan. En uiteraard hebben we ook veel lol tijdens de lessen.

Op onze Krav Maga voor kinderen pagina vind je meer informatie over de Kids Krav lessen.

Krav Maga principes

Krav Maga verdedigingen hebben als doel gevaar te neutraliseren en snel veilig thuis te komen. Een aantal principes zijn daarbij belangrijk.

Voorkomen is beter dan genezen

Kun je een situatie vermijden? Doe dat dan. Het doel van Krav Maga is niet om te laten zien hoe goed je bent in het toepassen van de techniek. Het doel is snel en veilig thuis komen.

Verdedig efficiënt

Je hoort vaak dat de aanval de beste verdediging is. En dat is bij Krav Maga juist. Dat betekent overigens niet dat je altijd gelijk moet aanvallen. Vaak kun je een situatie ook (non-)verbaal oplossen.

Moet je je fysiek verdedigen? Dan doe je dat met snelle, efficiënte en vaak harde aanvallen. Hierbij richt je je op kwetsbare lichaamsdelen. Een trap in het kruis is hiervan het beste voorbeeld. Doet enorm pijn en laat geen schade achter.

Ook het gebruik van alledaagse voorwerpen wordt hierbij aangemoedigd. Denk aan een sleutelbos, deodorant-spray, een paraplu of een rugtas.

Verdedigingen zijn proportioneel

Krav Maga kan je helpen in levensbedreigende situaties. Dit is echter geen vrijbrief om alles wat je leert ook klakkeloos toe te passen.

Wanneer je jezelf noodgedwongen moet verdedigen moet het gebruikte geweld proportioneel zijn. Dit staat in de wet. Gebruik je meer geweld dan nodig is in een situatie? Dan kan het worden beoordeeld als een strafbaar feit. Een Krav Maga instructeur weet dit en neemt dit mee bij de Krav Maga trainingen.

Voorkom een tweede aanval(ler)

Heb je jezelf verdedigd? Zorg dan dat je zo snel mogelijk de situatie verlaat. Het is niet zinvol om te wachten op de volgende aanval of aanvaller.

Zijn er meerdere bedreigende situaties of aanvallers? Dan kun je niet altijd gelijk wegkomen. Daarom trainen Krav Maga instructeurs dit regelmatig met studenten.

Zoals gezegd: Krav Maga is geen sport. Er is geen tweede prijs als je verliest. Dus zorg dat je veilig thuis komt!

Train op een veilige manier - 'Safety in training'

Krav Maga is een realistisch zelfverdedigingssysteem. Ook tijdens het trainen. Daarom draag je altijd de benodigde bescherming. En volg je de aanwijzingen op die de instructeur aangeeft.

Train je met een partner? Dan heb je zijn of haar lichaam op dat moment te leen. Wees daar dus voorzichtig mee en blesseer je partner en jezelf niet!

Geschiedenis van Krav Maga

De geschiedenis van Krav Maga begint in Hongarije en Tsjecho-Slowakije rond eind jaren 30 van de vorige eeuw.

Grondlegger: Imi Sde-or (Imi Lichtenfeld)

De grondlegger van Krav Maga is de Hongaars-Israëlische Imi Lichtenfeld, ook bekend onder de Hebreeuwse leenvertaling van zijn naam Imi Sde-Or of kortweg Imi. Hij leefde van 1910 – 1998.

Imi blonk uit in boksen en worstelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zag hij al snel dat zijn sporten weinig toevoegden aan de realiteit waar hij mee te maken had. Hij ontwikkelde daarom een systeem dat bestond uit vaardigheden om zichzelf te verdedigen in levensbedreigende situaties.

Met dit systeem hielp hij aansluitend de joodse gemeenschap in zijn woonplaats Bratislava zich te leren beschermen tegen de nazi’s.

In 1942 vluchtte hij naar Palestina en begon hij met lesgeven aan de joodse ondergrondse organisaties Haganah en Palmach. Na het uitroepen van de staat Israel in 1948 werd Imi aangesteld als Chief Instructor in het Israelische leger. Het systeem werd vanaf toen Krav Maga genoemd.

Imi's visie en missie

Imi kreeg veel respect van zijn leerlingen en medewerkers. Niet alleen vanwege de kennis van vechtsystemen en persoonlijke ervaringen met vijandige situaties, maar vooral om zijn persoonlijkheid en menselijkheid.

Zijn visie was dat het lesgeven in Krav Maga zou resulteren in een ‘internationaal broederschap’ van Krav Maga beoefenaars. Een broederschap die haat en nijd zou overbruggen.

Imi wijdde zijn leven aan het verbeteren van Krav Maga zodat iedereen, jong en oud, man en vrouw, zichzelf of een ander kan verdedigen als ze worden geconfronteerd met een gewelddadige aanval.

Zijn slogan ‘So that one may walk in peace’ geeft dit dan ook prachtig weer.

Interesse in een gratis proefles Krav Maga in Hilversum?

Klik dan op de knop hieronder en vul het formulier in. Je kunt gelijk een datum inplannen en krijgt aansluitend per e-mail alle informatie toegestuurd.

Vraag nu een gratis proefles aan