Jong geleerd, oud gedaan
Zelfverdediging voor kinderen en tieners
In een wereld waarin veiligheid niet altijd vanzelfsprekend is, biedt de kennis en kunde van zelfverdediging een cruciale basis om jezelf en anderen te beschermen. Het geeft je niet alleen fysieke vaardigheden, maar ook het zelfvertrouwen en bewustzijn om potentiële gevaren te herkennen en te vermijden. Het is een investering in je eigen veiligheid en welzijn.
“Zeer aan te raden. Hele veilige, prettige begeleiding. Waardoor je uiteindelijk jezelf verbaasd doet staan.”

We delen hieronder de belangrijkste bedreigingen waarmee jouw kind tegenwoordig te maken kan krijgen, en hoe zelfverdediging jouw kind kan helpen om weerbaarder te worden.
Bedreigingen voor kinderen en tieners in de huidige maatschappij
Jouw kind komt in de huidige maatschappij een breed scala aan bedreigingen tegen, die vaak anders zijn dan die waarmee volwassenen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan pesten, een wijdverspreid probleem dat ernstige emotionele schade kan veroorzaken. Dit kan variëren van verbale pesterijen en uitsluiting tot fysiek geweld en cyberpesten.
Jouw kind kan ook bedreigd of geïntimideerd worden door leeftijdsgenoten, oudere kinderen of zelfs volwassenen, wat kan leiden tot angst, stress en een gevoel van onveiligheid. Omdat kinderen minder ervaring hebben, zijn ze ook vatbaarder voor manipulatie, wat kan leiden tot uitbuiting en misbruik.
Aanranding, verkrachting en misbruik zijn ernstige misdrijven met vaak verwoestende gevolgen. Het is cruciaal dat je kind weet hoe het op tijd "nee" kan zeggen en waar het hulp kan zoeken.
Een ander groeiend probleem is het bezit en gebruik van wapens, zoals messen. Kinderen moeten leren hoe ze hierop moeten reageren en hoe ze hulp kunnen inschakelen. Onze weerbaarheidstraining kan kinderen hierop voorbereiden.
Zelfverdediging: Meer dan alleen fysieke technieken
Zelfverdediging voor jouw kind gaat verder dan alleen het leren van fysieke technieken. Een belangrijk aspect is bewustwording: je kind moet leren om potentiële gevaren te herkennen en situaties te vermijden die riskant kunnen zijn, inclusief onveilige online situaties.
Assertiviteit is eveneens cruciaal; je kind moet leren om zelfverzekerd "nee" te zeggen en zijn of haar grenzen te stellen, en te weten dat het het recht heeft om zich te verzetten tegen ongewenst gedrag.
Effectieve communicatie met volwassenen die hij of zij vertrouwt is ook van belang, zodat je kind altijd om hulp durft te vragen.
En uiteraard is het goed dat jouw kind eenvoudige, effectieve fysieke zelfverdedigingstechnieken leert om zichzelf te beschermen in geval van een aanval, met als doel om veilig thuis te komen.
Vraag nu gelijk een gratis proefles aan
Je regelt het in twee minuten. Meld je aan, kies eenvoudig een datum en tijd, en vul de gegevens en het doel van de student in.
Tips voor jouw kind
- Leer je kind om op zijn of haar intuïtie te vertrouwen: als iets niet goed voelt, is het waarschijnlijk niet goed. Leer je kind om weg te lopen uit de situatie en het aan een volwassene te vertellen die hij of zij vertrouwt.
- Moedig assertiviteit aan: leer je kind om "nee" te zeggen als iemand iets vraagt te doen waar het zich niet prettig bij voelt.
- Bespreek het vermijden van risicovolle situaties: praat over het niet alleen lopen in donkere straten, het niet accepteren van drankjes of snoep van vreemden, en het niet meegaan met mensen die hij of zij niet vertrouwt.
- Maak duidelijk dat het belangrijk is om te vertellen en niet te verzwijgen. Leg aan jouw kind uit dat als het wordt gepest, bedreigd, geïntimideerd, gemanipuleerd, aangerand of misbruikt, dit aan een volwassene moet vertellen die hij of zij vertrouwt. En dat dit niet geheim gehouden hoeft te worden.
- Overweeg onze zelfverdedigingscursus of weerbaarheidstraining. Met meer dan 15 jaar ervaring weten wij hoe wij jouw kind kunnen voorbereiden op en omgaan met stressvolle situaties.
Jouw rol als ouder of verzorger
Jij als ouder of verzorger speelt een cruciale rol bij het beschermen van je kind. Je moet open communiceren en eerlijk praten met je kind over de gevaren waarmee hij of zij te maken kan krijgen.
Het is belangrijk om aandachtig te luisteren naar je kind als het iets vertelt over zijn of haar ervaringen en steun te bieden, zodat je kind weet dat je er altijd voor hem of haar bent en dat het op je kan rekenen. Blijf altijd rustig als jouw kind voor hulp bij jou komt en wordt vooral niet boos. Laat jouw kind zien dat het in een veilige omgeving hierover kan praten.
Traint jouw kind bij ons? Dan kan jouw kind ook altijd bij ons terecht om te praten, en uitleg te krijgen hoe jouw kind anders met een situatie kan omgaan.
Tot slot is het van belang om professionele hulp in te schakelen als je kind het slachtoffer is van pesten, bedreiging, intimidatie, manipulatie, aanranding of misbruik.
Wacht niet tot het te laat is
Zelfverdediging is een essentiële vaardigheid voor kinderen en tieners in de huidige maatschappij. Door je kind bewust te maken van de gevaren en de vaardigheden te leren om zichzelf te beschermen, kun je jouw kind helpen om veiliger en weerbaarder te worden. Het is een investering in de toekomst en het welzijn van jouw kind.
Vraag nu gelijk een gratis proefles aan
Je regelt het in twee minuten. Meld je aan, kies eenvoudig een datum en tijd, en vul de gegevens en het doel van de student in.